Nemzetközi hírválogatás a Toro világából

Nemzetközi hírválogatás a Toro világából avagy utazás a zöldterület és sportpálya-fenntartás középpontja felé

Míg nálunk a téli, zord időjárás miatt a zöldterület és sportpálya fenntartás feladatai jobbára a hó eltakarítására és síkosság-mentesítésre szorítkoztak, addig a világ másik felén számos fenntartó kezdte meg – vagy folytatta – gyümölcsöző együttműködését a Toro multinacionális vállalat helyi képviselőivel. Tavaly már beszámoltunk arról, hogy a Real Madrid megújította az együttműködési szerződését a Toroval, ami nem is csoda, hiszen a 2010-ben megkezdett közös munkájuknak köszönhetően a spanyol élcsapat arénájának színvonala méltóvá vált arra, hogy a világ legjobb csapatai bármikor összemérhessék erejüket a világbajnok házigazdával.

Wimbledon – Mi más, mint Toro?!

wimbledon

Az angliai Wimbledonban, ahol a világ legrangosabb tenisztornáját szokták megrendezni, a pályára lépésnek külön szabályai is vannak, melyek alapján a versenyzőknek kötelezően fehérben kell lenniük ahhoz, hogy játszhassanak. A pálya másik különlegessége, hogy a játéktér a legtöbb teniszpályáéval ellentétben nem salakos, hanem fűvel borított, ebből adódóan a labda alacsonyra pattan fel. Természetesen a centerpálya fenntartását is professzionális Toro gépekkel végzik, ahol valamivel több, mint 9 tonna fűmagot vetnek el évente, és a verseny ideje alatt minden nap Toro hengerkéses fűnyíróval vágják a gyepet. Hogy a megfelelő keménységet elérjék, hengerelik is a pályát.

krikettwb

Krikett világbajnokság pályái 2015

A Brit Nemzetközösség területein elterjedt játékban szintén nagy hangsúlyt kap a pálya minősége, így nem csoda, hogy a fenntartásra használt eszközök között számos, Toro által gyártott professzionális gépet találunk. A Krikett Világbajnokság pályáit karbantartó szakemberek kedvelt gépei a Toro Greesmaster Flex, gyalogkíséretes hengerkéses fűnyíró (amellyel, milliméter pontossággal lehet levágni a centerpályák zöldterületét), illetve a Reelmaster, amely a nagyobb felületek professzionális karbantartását teszi lehetővé – szintén hasonló körülmények között. A könnyebb anyagszállítást Toro Workman MD segítségével oldják meg, de a nagyobb pályákon már előfordul a Workman elektromos változata is. A Toro ProCore lyuggató és a Toro MultiPro permetező használata is sok helyen már a mindennapi karbantartás részét képezi, hiszen ezek nélkül a felszerelések nélkül egy professzionális krikett pályát nem is lehetne elképzelni.

brandoval

Ausztrália híres krikett pályáján a Bradman Oval-on is csak Toro gépekkel dolgoznak.

Sheffield Wednesday – ahol már nem a víz az úr

A szintén angliai Sheffiel pályán évek óta hatalmas problémákkal küzdenek, hiszen az időjárás miatt gyakran vizesedik a pálya. Ez probléma már odáig fajult, hogy gyakran a centerpályán is bokáig gázolnak a vízben. Ilyen esetekben a pálya gyepének mélylazítása ajánlott, mely feladat elvégzésére a a pályát karbantartó szakembereknek a legjobb megoldást sikerült kiválasztaniuk, hiszen csak a Toro ProCore 648-as önjáró, mélylazítóval lehetett elvégezni ezt a kényes feladatot a gyep súlyos megrongálása nélkül. A 13 mm-es és a 19 mm-es tüskék 90 mm-es mélységig történő használatával a Világbajnokságra és az Európa Kupára is megfelelő állapotúra tudták hozni a pálya felületét – mind a játékosok, mind pedig a szurkolók és a közvetítők legnagyobb örömére. Habár a legtöbb pályára a traktorhajtású változat is teljes mértékben megfelelő, az intenzív használat miatt, sajnos itt ez nem volt kivitelezhető. Azonban a kisebb talajterhelésű gép és az általa végzett munka kiváló minősége bőségesen kompenzálta a relatíve magasabb árat, amelyet az önjáró modell jelentett. A Toro ProCore 648-nak köszönhetően a pályán már nem áll meg a víz, még a nagyobb esőzések után sem.

sheffield

Golfpályák és a Toro minőség

Tydd St. Giles – A Toro jön, lát és győz

Kelet-Anglia egyik csendes kis szegletében, található Tydd St. Giles nyugodt kis városa, ahol már több évtizede egy kis golfpálya is üzemel. Egy impozáns beruházás keretében, most egy 18 lyukas professzionális golfpálya, két 9 lyukas elütővel és a hozzájuk tartozó, megközelítőleg 80 luxus apartman kerül felépítésre és kialakításra. Eddig sok problémát okozott a golfpálya zöldterületének fenntartói számára az elöregedő gépparkkal való folyamatos küzdelem és a leállások okoztat késedelem. A beruházás részeként új gépek beszerzését is megkezdték, de előtte egy bemutatónap keretén belül minden nagyobb márka képviselőjét elhívták a területre, hogy bebizonyíthassák, az ő termékük a legjobb. „ A Toro egy egészen másik kategória” – fogalmazott Adrian Hurst, aki 20 évig a kis golfklub tulajdonosa volt, most az ügyvezető – és nem utolsó sorban beleillik abba az elképzelésbe, ahová a klubot vezetni szeretnénk. Kiváló minőségű felületet szeretnénk, és ezt nem lehet elérni kiváló minőségű fűnyírók nélkül. Ha a Toro megfelel olyan helyeken, mint a St. Andrews (Skócia legpatinásabb golfpályája, fogalom a golfozók körében – a szerk.) vagy a Woodhall Spa. (2010-ben a 20. legjobb pálya a világon – a szerk.), akkor nekem is megfelel.” A beruházás keretében egy teljes Toro flottát vásároltak a professzionális golfpálya fenntartására. A tökéletes vágási minőségről egy Greensmaster 3250-D, egy Reelmaster 3100-D és egy Reelmaster 6700-D hengerkéses fűnyíró fog gondoskodni. A kezdeti eredményekkel annyira meg voltak elégedve a pályát karbantartó szakemberek, hogy a testvérpályájukat is szeretnék Toro gépekkel fenntartani.

tydd

Rotherham – ahol Toro-t használnak, hosszú távra terveznek

A történelmi hagyományokkal bíró Rotherhami Golf Klub egy 18 lyukas pályával büszkélkedhet. A klub legutóbbi beruházásakor egy Greensmaster 3250-D, két Reelmaster 3100-D és három Greensmaster 1000 típusú hengerkéses fűnyíróval bővült a karbantartásra használt professzionális gépeik palettája.

„Habár a Toro gépek egy kissé drágának tűnnek, felépítésükben, ár-érték arányukban és főleg a hosszútávon kapcsolódó szolgáltatásokkal bőven megtérül a beruházás.” – kommentálta a beszerzés hírét Dave Chappell, a pálya igazgatója, aki így folytatta: „Szerencsések vagyunk, hogy a gazdasági igazgatónk is tisztában van azzal, hogy kiemelkedő munkát kell végeznünk, ezért már a kezdetektől fogva támogatta a beruházás megvalósulását, köszönet érte!” Hála a professzionális hengerkéses fűnyíróknak, a gépek leszállítását és beüzemelését követően, már az első néhány hét után érezhető volt, hogy a pálya jobb, mint új korában.

rotherham

Zillertal – Uderns Golf Club – Tyrol éke

Ausztria egyetlen 5 csillagos (német BVGA minősítésű) pályája
A festői szépségű tájon, az Alpok helységeitől övezve, Ausztria egyik legújabb és legmodernebb golfpályája is professzionális Toro felszerelést választott. A 27 hektáros területen kialakított 18 lyukas golfpálya egész Ausztriában egyedülálló létesítménynek számít. A pálya karbantartására és öntözésére is csak Toro termékeket fognak használni. Az öntözőrendszerrel is nagyon meg vannak elégedve, de leginkább a professzionális karbantartást végző gépeknek örülnek, mégpedig azért, mert segítségükkel sikerült elfogadtatniuk jelentkezésüket a 2022-es Ryder Kupa rendezési jogára, mely már önmagában is garantálja nem csak pálya, de a kapcsolódó szolgáltatások kiváló minőségét is. A beruházás során nagy hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra, így a professzionális Toro Greensmaster TriFlex-et hibrid meghajtású változatban, a tolókaros Greensmaster Flex-eket pedig elektromos, lítium-ion akkumulátoros változatban rendelték meg.

uderns uderns2

A kisebb gépek mellé Toro Reelmaster fairway nyírót, szállítójárműnek pedig Toro Workman MDX-et, a bunkerek karbantartására Toro Sand Pro-t, és a hengerelési feladatokra a Toro professzionális Green hengerét, a GreensPro-t rendelték meg a pályát karbantartó szakemberek, mely beszerzésével módfelett elégedettek.

Edgbaston Golf Club – az év elején szintén Toro-ra váltott.

Nincs megállás, a Toro tarol…

edgebaston

A 19 gépből álló Toro flottát január végén adták át a 18 lyukas professzionális pálya kezelőinek. Vezetőjük, Eddie Mills büszkén állítja, hogy a kifejezetten magas elvárásaiknak is messzemenően megfelelő modern gépeket csak a Toro tudta biztosítani, és elmondása alapján a bemutatók végére már kétség sem fért ahhoz, hogy a Toro a világ élvonalába tartozó termékeket gyárt, melyeket ezentúl az Edgbaston Golf Club is használni fog. A legjobban a hibrid kialakítású Toro TriFlex nyűgözte le a szakembert, mert gyakorlatban különösen jól teljesített. A Workman MD szállítójármű, Toro ProPass 200 homokszóró, Toro MultiPro permetező és a Toro ProCore lyuggatók is a 19 gépet számláló flotta részét képezték. A klub vezetését nemcsak a gépek, de a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások minősége, a szerviz és az alkatrészellátás professzionális megoldása is biztosította arról, hogy érdemes volt a Toro-t választani.

GOLF INDUSTRY SHOW 2015 – SAN ANTONIO, TEXAS

A nagyszabású kiállításra február 21-26. között került sor, amelynek a Texas állambeli San Antonio városa adott otthont. A rendezvényre látogatók értékes információhoz juthattak: új termékek ismeretétől a kapcsolatépítésig, a tapasztalatcserétől az aktuális fejlesztésekig, a Test Drive Technology Center-be látogatók, szakértőktől hallhattak hasznos technikai tippeket.

A Toro cég a 9167-es standon mutatta be termékeit, ahol február 25-én és 26-án az érdeklődők előre egyeztethettek időpontot a vállalat képviselőivel. A kiállított termékek között megtekinthették a Reelmaster 5010-es Hybrid professzionális fűnyírót, amely az iparág első, teljesen hibrid, nagyteljesítményű hengerkéses gépe; továbbá a MultiPro 5800-as permetezőt, amely a piacon elérhető legfejlettebb modell: kiváló teljesítmény, pontos kijuttatás, hatékony működés, és költségmegtakarítás: az új, ProControl XP szoftver támogatásával a motor indítását követően tökéletesen pontos mennyiségű vegyszer juttatható ki.

Tekintse meg a Golf Showra készült Toro termékbemutatót a következő linkre kattintva: http://agrolanc.hu/hu/aktualis-informaciok/hirek-aktualitasok/toro-2015-golf-show-book/